Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Indira H.
geboren: 1972
geschoten: 15 november 2010
Woonplaats: Stuttgart
Herkomst: Bosnië
Kinderen: 4 kinderen (ten tijde van het misdrijf tussen 10 en 18 jaar)
Dader: haar echtgenoot Bajro (44 jaar)
Op 15 november 2010 schiet de Bosniër Bajro zijn vrouw neer voor de ogen van zijn 16-jarige dochter. Hij ging toen tekeer in het huis, maar gaf zich later over aan de politie.

Als beroep van de dader wordt opgegeven zelfstandige expediteur, als religie moslim.

In het appartement vinden de agenten het wapen en de radeloze dochter. Drie andere broers en zussen waren op het ogenblik van het misdrijf op de stageplaats of op school.

In april 2011 begint het proces voor de arrondissementsrechtbank van Stuttgart. In mei wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij had Irina willen doden, volgens het vonnis, omdat hij haar geen eigen leven gunde.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .