Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jana M.
geboren: 1983
gestoken: 6 april 2019
Verblijfplaats: Preetz (Sleeswijk-Holstein)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: 2 dochters
Dader: Wais S. (24 jaar)
Jana heeft 2 dochters van de basisschoolleeftijd. Maar de kinderen wonen bij hun grootmoeder. Jana werkt als verkoopster in Preetz, bij Kiel.

Op 6 april 2019 meldt een 24-jarige Afghaanse burger zich bij de politie. Hij had een vrouw vermoord. De politieagenten vinden het lichaam in haar appartement.

Wais is in Duitsland sinds 2015. Zijn asielaanvraag is afgewezen. Hij heeft hiertegen beroep aangetekend. Vanuit zijn relatie met Jana hoopt hij waarschijnlijk op een verbetering van zijn verblijfsstatus. Waarschijnlijk wil ze op een gegeven moment scheiden, wat hij niet accepteert.

Jana's kinderen gaan na de daad naar hun biologische vader. Er is geen informatie over de vraag of ook hij mogelijk gewelddadig was. Er is echter een onbevestigd gerucht dat Jana actief was in de vluchtelingenhulp.

In april wordt Wais opgenomen in de psychiatrische afdeling.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Uncategorized en getagd met , , , .