Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Canan
geboren: 1990
ontvoerd/moorddreiging: 5 oktober 2014
Woonplaats: Mainz/Frankfurt a.M.
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar ex-vriendje Eren (23 jaar)
Eren en Canan zijn waarschijnlijk al sinds tienerjaren samen. Hij woont in Mainz en zij woont bij haar ouders in Frankfurt. Geweld komt voor in de aan-uit relatie. Canan moet tenminste één keer naar de eerste hulp gaan. Bovenal is er een meningsverschil over de vraag of ze al dan niet een hoofddoek moet dragen. Haar beroep wordt aangeduid als verkoopster.

In oktober 2014 lokt Eren zijn vriendin in de auto van zijn moeder. Hij pakt haar mobiele telefoon, bedreigt haar met een pistool en kondigt aan dat hij haar die dag zal vermoorden. In een pakhuis bindt hij haar vast aan een stoel en slaat haar. Ze wordt verondersteld te bekennen dat ze een affaire heeft met zijn neef.

Eren steekt het pistool in de mond van de jonge vrouw, maar schiet in de lucht. Canan valt flauw. Dan houdt hij haar drie dagen vast. Hij wordt blijkbaar gesteund door een neef die zijn appartement in Wiesbaden ter beschikking stelt voor de gijzelneming.

De eerste keer dat Canan koorts krijgt, brengen Eren en zijn neef haar naar de dokter.

In juli 2015 begint het proces voor de regionale rechtbank van Frankfurt/M. De dader bekent vrijheidsberoving en he toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De uitspraak is niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .