Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Julka
geboren: 1964
Poging tot moord: 5 augustus 2019
Woonplaats: Delmenhorst (bij Bremen)
Herkomst: Servië
Kinderen: 3 dochters, 1 zoon
Dader: haar gescheiden echtgenoot (57 jaar bij misdaad)
Julka komt in 1993 vanuit Servië naar Duitsland met haar man en 2 dochters. Ze woont in Delmenhorst en heeft nog een dochter en een zoon. Ze gaan scheiden, naar verluidt omdat dit gunstig zou zijn voor het verlenen van asiel. Mogelijk heeft het iets te maken met het strafblad van de man. In ieder geval gaat hij terug naar Servië. Hij is opgeleid als elektricien, maar leeft waarschijnlijk van kleine criminaliteit.

Op 5 augustus steekt hij een mes in haar hals. Daarna geeft hij zichzelf aan bij de politie.

In januari 2020 veroordeelt de arrondissementsrechtbank van Oldenburg de dader tot 7 jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag en het toebrengen zwaar lichamelijk letsel. Het wordt bekend dat er een lange geschiedenis is van geweld tegen de vrouw en de dochters.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .