Eerwraak verhaal

Ashtar
geboren: 1992
gewurgd: 9 augustus 2019
Woonplaats: Lebach (Saarland) / Bad Salzschlirf (bij Fulda)
Herkomst: Irak
Kinderen: 2
Dader: haar man (27 jaar ten tijde van het misdrijf)
Ashtar, haar man en 2 kinderen vragen in januari 2019 asiel aan in Duitsland en verhuizen naar Lebach in Saarland. Ze gaat scheiden en verhuist naar vrienden in Bad Salzschlirf, Hessen.

Op de een of andere manier spoort haar ex-man haar daar op en verstikt haar tot bewusteloosheid in het appartement van haar vrienden op 9 augustus 2019. Een van de twee kinderen is getuige van de misdaad. De dader wordt gearresteerd. Twee dagen later sterft Ashtar in het ziekenhuis. De echte namen van de betrokken personen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .