Eerwraak verhaal

Karima
geboren: 1962
neergestoken: 6 december 2004
Woonplaats: Wuppertal
Herkomst: Slachtoffer: Marokko, Dader: Irak
Kinderen: 2 dochters (22 en 24 jaar ten tijde van het misdrijf), 1 zoon (16 jaar)
Dader: haar voormalige partner Essam Abd-Al Rassul (39 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Niets zou over deze zaak bekend zijn als het ZDF-programma Aktenzeichen XY Ungelöst er in 2007 niet over had bericht.

In de jaren '70 komt een Marokkaan als gastarbeider naar Duitsland en neemt zijn vrouw Karima mee. 3 kinderen zijn geboren in Wuppertal: 2 meisjes, 1 jongen.

Ze gaan uit elkaar, Karima werkt als schoonmaakster en ontmoet een wat jongere Irakees, Essam genaamd, in de AWO in Wuppertal. Na 2 jaar willen ze trouwen, maar het valt op dat de Irakees onder een valse naam leeft. Het is mogelijk dat hij reeds heeft geprobeerd om onder een andere naam asiel aan te vragen in Duitsland. Door te trouwen met Karima (die een Duits paspoort heeft) zou hij zijn verblijfsstatus verbeteren.

Begin 2004 scheidt Karima. Essam begint haar te stalken en te bedreigen. Karima geeft hem aan bij de politie. Blijkbaar zonder succes: in december volgt hij haar naar een dokterspraktijk. Als ze de praktijk verlaat, steekt hij haar neer in het trappenhuis.

Daarna rijdt een kennis hem naar Nederland, waar het spoor bijster raakt. Het is mogelijk dat hij opnieuw contact opneemt met Karima's ex-man en zegt dat hij nu op de luchthaven is en dat het niet nodig is hem te zoeken. Maar dat kan een vals spoor zijn.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in Westdeutsche Zeitung, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .