Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Melek E.
geboren: 1969
doodgestoken: 29 november 2004
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk, vermoedelijk 4 kinderen uit eerste huwelijk
Dader: Selahattin E., Koerd, 21 jaar oud man op het moment van het misdrijf
Melek E. is al gescheiden als ze Selahattin ontmoet. Men vermoedt dat hij met haar wil trouwen om een verblijfsvergunning in Duitsland te krijgen. Hij was eerder illegaal het land binnengekomen. Maar hij weet dat zijn vrouw een modern leven leidt in Berlijn. Melek's motief voor de bruiloft is onduidelijk, misschien is haar familie aan het pushen.

Ze raken al snel verwikkeld in een vechtpartij waarin Selahattin zijn fysieke superioriteit uitbuit. Dit was ook het geval op 29 november 2004: toen zij over scheiding sprak, ramde Selahattin een mes in de maag van zijn vrouw.

Hij draagt haar vervolgens de straat op, houdt een auto aan en laat zich naar het ziekenhuis rijden. Daar draagt hij de zwaargewonde vrouw over aan de ambulance en vlucht. Maar hulp komt te laat voor zijn vrouw. Ze sterft een paar uur later in het ziekenhuis.

Twee dagen na de misdaad wordt Selahattin gearresteerd. Hij was naar het ziekenhuis gekomen om naar zijn vrouw te informeren. Ze had het huwelijk met hem slechts vier maanden overleefd.

Op het eerste gezicht beweert Selahattin dat het zelfmoord was door zijn vrouw. Later legt hij uit dat het een soort ongeluk was en dat zijn vrouw tegen hem aanliep. Hij krijgt zeven jaar gevangenisstraf voor doodslag. Hij wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht, maar een rechtstreeks oogmerk om te doden kan niet tegen hem worden bewezen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .