Eerwraak verhaal

Kevser Kurt
geboren:1963
vermoord: 9 augustus 1992
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 zoon (12 jaar ten tijde van het misdrijf), 1 meisje (9 jaar)
Dader: Tot nu toe is er geen proces geweest. De toenmalige echtgenoot werd ondervraagd, maar er was geen sterke verdenking tegen hem.
In maart 2007 werd Riza Kurt, een Turk, enkele uren ondervraagd door de Berlijnse politie. Hij had zijn vrouw Kevser als vermist opgegeven in augustus 1992 (d.w.z. 15 jaar geleden). De afdeling moordzaken had een onderzoek ingesteld, maar had het lichaam niet eens gevonden. Het lichaam dook pas in mei 2006 op in het Monbijoupark in Berlijn. Ondanks de ontbinding werd een onnatuurlijke dood door "geweld tegen de hals" bewezen. De toen 29-jarige was gewurgd tot de dood.

Op haar 14e was Kevser getrouwd, op haar 17e had zij haar eerste kind gekregen, op haar 20e haar tweede. Naar verluidt had Kevser al eens met haar kinderen haar toevlucht gezocht in een opvangtehuis voor vrouwen.

Zij keerde toen terug omwille van haar kinderen. Op het moment van de misdaad, was de scheiding al aangevraagd. Kevser's lichaam zal in maart 2007 in Turkije worden begraven.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .