Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Leyla
geboren: 1975
vermoord: 8/9 februari 1993
Woonplaats: Albbruck / Waldshut (Baden-Württemberg)
Herkomst: Turkije
Kinderen:
Dader: haar vader Sami (52 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Leyla is geboren in Duitsland en op 14-jarige leeftijd verloofd met een Turk in Turkije die zij niet kent. Ze loopt weg, maar wordt teruggebracht door de politie. Vervolgens wordt ze in 1991 door haar familie uitgehuwelijkt.

Op 17-jarige leeftijd wil Leyla scheiden, maar ze verdwijnt plotseling. Het Bureau Jeugdzorg is meerdere malen ingeschakeld. Het personeel van het Bureau voor Jeugdzorg heeft zich echter teruggetrokken op het standpunt dat de terugkeer van Leyla, die nog niet meerderjarig is, naar haar ouders niet kon worden vermeden. In de nacht van 9 februari 1993 doodt de vader zijn dochter en snijdt haar in stukken. Hij begraaft de torso in het bos. De andere delen van het lichaam doet hij bij het huisvuil. Een week later vertrekken Leyla's ouders met vijf kinderen naar Turkije. Drie andere oudere broers en zussen zijn al het huis uit en blijven vermoedelijk in Duitsland.

Op 9 maart 1993 vindt de politie haar lichaam. Leyla's ouders worden de volgende dag gearresteerd in Antakya in het zuidoosten van Turkije. De vader bekent. Hiervoor krijgt hij een Turkse gevangenisstraf van 1 jaar en 6 maanden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .