Eerwraak verhaal

Kristine M. en Bilge C.
Geboren: 1985 (beide)
vermoord: 22 juni 2005
Woonplaats: München-Neuperlach
Herkomst: Slachtoffer: Turkije en Duitsland; Dader: Kroatië
Kinderen: geen
Dader: haar vriend Marko Z. (ten tijde van het misdrijf 22 jaar)
Marko is 22 jaar oud, komt uit Kroatië, werkt als verkoper in München en heeft een Duits paspoort. Hij is bekend bij de politie voor drugsovertredingen en mishandeling. Hij woont samen met Kristine. De relatie is gewelddadig, maar de twee runnen ook een schijnvennootschap met meer dan 130.000 euro op de rekening.

In juni 2005 wil Kristine haar vriend verlaten. Zij vraagt haar vriendin Bilge, een Turkse vrouw uit Fürstenfeldbruck, om met haar naar de flat te komen. Beide vrouwen zijn cosmetica studenten. Marko steekt de twee 20-jarigen dood.

Na het misdrijf moet Marko een theoretisch rijexamen afleggen, waarvoor hij foutloos slaagt. Daarna rijdt hij naar de bouwmarkt, koopt zakken, mortel en schoppen. Hij snijdt de lichamen in stukken met een samuraizwaard. Hij roept zijn vader (53 jaar) te hulp. De twee maken de flat schoon en renoveren deze.

Ze ontleden de twee lichamen en stopten de delen in 12 vuilniszakken, die ze langs een snelweg verspreidden.

Daarna rijdt de vader met de Mercedes naar Slovenië. Hij laat de auto verdwijnen en komt terug met de trein. Hij geeft de Opel aan zijn zoon, zodat hij naar Kroatië kan rijden.

Maar de zoon wil terug. Of de druk van de klopjacht wordt te groot. De vader rijdt daar in een BMW. Op een of andere manier krijgen ze ook de Mercedes terug. Politieagenten herkennen de auto en arresteren de twee. Ze beweren dat ze zich toch hadden willen aangeven. De vader wordt weer vrijgelaten omdat belemmering van de rechtsgang niet strafbaar is in het geval van beschuldigde familieleden.

In oktober 2006 begint het proces bij de juryrechtbank in München. In november wordt Marko veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor dubbele moord. De bijzondere zwaarte van schuld staat vast.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .