Eerwraak verhaal

Regina E.
geboren: 1971
doodgestoken: 4 december 2005
Woonplaats: Kempten (Beieren)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland, Dader: Albanië
Kinderen: een zoon (2 jaar oud ten tijde van het misdrijf), een dochter (7 jaar oud)
Dader: haar gescheiden echtgenoot Agim, 36 jaar ten tijde van het misdrijf, gelegenheidsarbeider
Tijdens een studiebezoek aan Italië ontmoet Regina haar toekomstige echtgenoot, de Albanees Agim E.. De twee worden verliefd, wonen een paar jaar samen (waarschijnlijk onopvallend) en krijgen een dochter. Zij werkt als taaldocent, hij af en toe als ober of keukenhulp. In de herfst van 2002 verhuist het gezin naar Kempten.

In het voorjaar van 2005 scheidt Regina van haar man. Vanaf mei 2005, staat Agim te boek als een stalker. Hij bedreigt zijn vrouw omdat hij de scheiding niet wil aanvaarden. De lokale rechtbank vaardigt een straatverbod uit. De voogdij over de twee kinderen wordt toegekend aan de moeder.

In oktober 2005 breekt Agim 's nachts in de voormalige gezamenlijke woning in en bedreigt Regina met een stuk gebroken glas en een schroevendraaier.

Hij wordt in voorlopige hechtenis genomen en krijgt later een voorwaardelijke straf van 14 maanden. Er wordt gezegd dat hij geen strafblad heeft, berouw heeft getoond en zelfs in de rechtbank heeft gehuild.

Zes dagen na de voorwaardelijke straf gooit Agim een steen van 14 kilo tegen de voordeur van Regina. De moeder grijpt haar kinderen en vlucht naar de woning van haar ouders in hetzelfde complex. Maar Agim trapt ook daar de flatdeur in en sleurt zijn vrouw aan haar haren de trap af. Hij steekt in haar gezicht, bovenlichaam en maag. Regina stort in. De dader vlucht. De 7-jarige dochter is een ooggetuige van de misdaad.

De politie zet een grootscheepse klopjacht op touw. Agim geeft zichzelf aan. Hij zegt dat hij hoopt dat zijn vrouw dood is, anders was de misdaad het niet waard. Regina sterft diezelfde nacht, ondanks een spoedoperatie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .