Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Kübra
geboren: 1994
Neergeschoten: 11 september 2015
Woonplaats: Herbolzheim bij Freiburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar stiefvader Murat (42 jaar)
Kübra werkt als schoonheidsspecialiste in een schoonheidssalon in Freiburg en is goed geïntegreerd. In de zomer van 2015 dreigt haar stiefvader Murat haar in een ruzie te vermoorden. Hij ziet zijn aanspraak op macht in de familie bedreigd. De familie krijgt een verbod op toenadering.

Op 11 september 2015 komt Murat de schoonheidssalon binnen en schiet zijn stiefdochter met 3 schoten voor de ogen van haar collega's neer. Dan geeft hij zich over aan de politie en overhandigt hij het pistool aan de politie. Kübra sterft in het ziekenhuis.

In januari 2016 begint het proces voor de rechtbank van Freiburg. De dader beweert zich het misdrijf niet te herinneren, maar beschuldigt het slachtoffer van seksueel wangedrag - wat niet ongebruikelijk is voor eremoordenaars. Er wordt gezegd dat een oom Kübra's broer wilde waarschuwen voor de misdaad, maar hij heeft zijn mobiele telefoon niet beantwoord.

In februari wordt de verdachte veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf (zonder de bijzondere ernst van de schuld vast te stellen). In de reden van het vonnis wordt vermeld dat de dader zich in zijn eer voelt gekrenkt en zijn macht met de daad wilde demonstreren.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .