Eerwraak verhaal

Homa
geboren: 1969
verbrand: 8 september 2015
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 4
Dader: haar man Mohamad (47 jaar)
In 1995 komen Homa en haar man Mohamad met 3 kinderen uit Afghanistan als vluchtelingen naar Duitsland.

Homa werkt als keukenhulp, haar man Mohamad is een werkloze bewaker. Daarom begeleidt en controleert hij zijn vrouw bij elke stap van de weg. Als zij 's morgens op 8 september 2015 onder de douche staat, komt hij de badkamer binnen. Hij zegt "Kijk" en giet drie liter hete olie op haar gezicht. Als reden zal hij voor de rechtbank verklaren dat hij haar onaantrekkelijk wilde maken voor andere mannen. De misdaad doet denken aan zuuraanvallen. Ongeveer de helft van Homa's huid is verbrand.

Mohamad gaat naar de politie en zegt dat hij zijn vrouw vermoord heeft. Paramedici zijn al ter plaatse. De agenten brengen het slachtoffer naar een speciale kliniek. Homa overleeft ernstig gewond. Ze blijft 3 weken op de intensive care.

In februari 2016 begint het proces wegens poging tot moord bij de arrondissementsrechtbank van Hamburg. Mohamad getuigt dat hij jaloers was en bang voor de schaamte dat zijn vrouw iemand anders zou willen behagen. Hij had haar verboden een cursus Duits te volgen. In april wordt Mohamad veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor poging tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

In november wordt de beslissing gedeeltelijk teruggedraaid door het Federale Hooggerechtshof. De arrondissementsrechtbank van Hamburg had de verdachte in de gelegenheid moeten stellen om zijn slotwoord achter gesloten deuren uit te spreken, zo is het gezegd. Zo zouden er mogelijk strafrelevante motieven aan het licht zijn gekomen. Het is expliciet een kwestie van het beïnvloeden van de veroordeling op een positieve manier. Overwegingen over de veiligheid van de vrouw en haar dochter spelen hierbij duidelijk geen rol.

In februari 2017 zal de zaak voor de arrondissementsrechtbank van Hamburg worden terugverwezen. De straf blijft in april voor poging tot moord, de gevangenisstraf wordt om onbekende redenen met 6 maanden verminderd. Het huwelijk is inmiddels geëindigd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .