Eerwraak verhaal

Leyla A.
geboren: 1994
gewurgd: 20 juli 2014
Woonplaats: Raunheim (nabij Darmstadt)
Herkomst: Slachtoffer: Marokko; dader: Turkije
Kinderen: 2 (18 en 2 maanden)
Dader: haar vriend Mustafa C. (30 jaar)
Leyla is 16 jaar oud, wordt misbruikt door haar Marokkaanse familie en vlucht naar een jeugdinstelling. Later zoekt ze onderdak bij Mustafa, die 10 jaar ouder is. Hij is een ervaren automonteur, maar werkt als koerier en magazijnbediende. De twee trouwen volgens islamitische rituelen en krijgen 2 kinderen.

Op 20 juli 2014 beschuldigt Leyla haar vriendje van huiselijk geweld. Mustafa is uit het appartement verwijderd.

Een paar uur later komt hij terug en wurgt haar. De kinderen zijn in het appartement aanwezig ten tijde van de misdaad. Hij bewaart het lijk verpakt in dekens op het balkon. Vier dagen later geeft hij zich, vergezeld door zijn advocaat, aan bij de politie. Het lijk is volledig met maden bedekt.

Direct wordt Mustafa beschuldigd van doodslag. In mei 2015 zal hij echter door de regionale rechtbank van Darmstadt tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld wegens moord, conform de eis van de tegenpartij. De rechter spreekt van een onvoorwaardelijke wil om te vernietigen. Het Openbaar Ministerie had slechts 9 jaar geëist vanwege de moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .