Eerwraak verhaal

Lezime K.
Geboren: 1966
Poging tot moord: 23 mei 2005
Verblijfplaats: Hannover
Herkomst: Kosovo
Kinderen: 4
Dader: haar echtgenoot
We zouden deze poging tot eerwraak helemaal niet hebben gevonden als het niet in 2018 weer in de krant was gekomen. In die tijd woonde Lezime met haar gehandicapte zoon Liridon (nu 27 jaar) in een flat in Hannover. Uit angst voor de echtgenoot, hebben ze een vechthond gekocht. De hond heet Chico en heeft Lezime en haar zoontje in april 2018 doodgebeten. Beiden bloeden dood in hun flat.

De eerwraak is echter van 2005. Lezime heeft 4 kinderen met haar man en scheidt. Op 23 mei, ligt de dader op haar te wachten en slaat haar met een bijl.

In december 2005 wordt de dader door de arrondissementsrechtbank in Hannover veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Hij wordt echter in 2012 na 2/3 vrijgelaten - blijkbaar ongeacht het gevaar dat hij vormde. Lezime zit in een rolstoel sinds de aanval. Kort voordat de dader werd vrijgelaten, kocht ze de puppy Chico voor haar bescherming. Na het doodbijten, laat men hem inslapen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .