Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Tugba en Ersan
Geboren: 1988, 1982
Poging tot moord: 16 mei 2005
Woonplaats: München
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Daders: Hakan Ö. (23 jaar ten tijde van het misdrijf) en Oguz A. (27 jaar)
Hakan werd in 1982 in München geboren en groeide op bij zijn grootouders in Izmir, Turkije. Hij keerde terug naar München toen hij 10 jaar oud was. Het huwelijk van zijn ouders is verbroken. De moeder vlucht een paar keer naar een vrouwenopvang. In februari 1998 laat ze zijn vader Mehmet vermoorden. De huurmoordenaars zijn niet gepakt. De moeder wordt de voogdij ontnomen, Hakan is op dat moment 16, zijn zusje 10. Ze worden apart naar tehuizen gestuurd, later samen naar een oom.

Voor de huurmoord wordt de moeder, Sevil Ö., in februari 2000 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hakan getuigde tegen haar tijdens het proces en staat daarom een jaar onder politiebescherming. Hijzelf wordt veroordeeld voor medeplichtigheid omdat de moeder hem op de hoogte had gebracht van haar plannen.

Met deze geschiedenis voelt Hakan zich als het hoofd van de familie. Hij staat erop om zijn jongere zusje te controleren. De laatste, echter, wordt zelfverzekerder. In mei 2005, vindt Hakan een kapot condoom pakje bij haar thuis. Hij slaat haar in elkaar en breekt haar neusbeen. Dan zet hij een mes op de keel van haar 23-jarige vriend, Ersan E., en slaat hem ook in elkaar. Hij mishandelt ze beiden urenlang in Tugba's flat. Dan roept hij vrienden (26-28 jaar), "We moeten iemand van de aarde afhelpen."

Hakan dwingt Ersan om in de auto van zijn vrienden te stappen. De 27-jarige Oguz stopt een geladen pistool in zijn mond en haalt de trekker over. Maar er is geen schot gelost. In de rechtbank zal er gesproken worden over een schijnexecutie.

Ersan is een Bundeswehr-soldaat met Turkse wortels. Hij had Tugba in december 2004 ontmoet. Pas twee maanden na het misdrijf dienden de twee een aanklacht in, waarschijnlijk op aandringen van hun superieuren bij de Bundeswehr. Ersan lijdt aan paniekaanvallen.

In het proces meldde de rechtbankpsycholoog dat Hakan hem had verteld dat zijn vader te zacht was geweest. Hij had van zijn oom geleerd hoe hij de eer van zijn familie moest verdedigen.

In september 2006 veroordeelt de regionale rechtbank van München Hakan en Oguz tot 5 jaar gevangenisstraf. De twee handlangers krijgen elk 18 maanden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , .