Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Lihya
geboren: 1986
Poging tot moord: 20 april 2019
Verblijfplaats: Marburg
Herkomst: Syrië
Kinderen: 2 zonen, 2 dochters (5, 7, 10, 13 jaar ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar man (44 jaar)
Een Syrische familie met 4 kinderen woont in een appartement in Marburg-Cyriaxweimar. Op 20 april 2019 steekt de vader zijn 11 jaar jongere vrouw in de badkamer. Hij vlucht met de kinderen. Buren brengen de ernstig gewonde vrouw naar het ziekenhuis. Ze ondergaat een spoedoperatie en overleeft het.

De dader wordt gezocht. De volgende dag wordt hij gearresteerd in Sleeswijk-Holstein. De kinderen worden opgevangen. De echte namen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .