Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Malika
geboren: 1973
doodgestoken: 4 augustus 1985
Woonplaats: Frankfurt
Herkomst: Marokko
Kinderen: geen, ze was zelf nog een kind
Dader: haar vader Abdeslam Ben Ayade, 41 jaar oud op het moment van het misdrijf
Malika's vader Abdeslam Ben Ayade komt in 1971 uit Marokko naar Frankfurt. Negen jaar later brengt de Berberse tapijtwever zijn vrouw Mimouna en hun toen zesjarige dochter mee.

De vader begint al snel te drinken en schopt zijn vrouw en dochter het huis uit. Ze vluchten naar de vrouwenopvang. Kort daarna, wordt Ben Ayade dakloos. Zijn vrouw blijft voor hem zorgen vanuit de vrouwenopvang. Toch dreigt hij openlijk haar te vermoorden. Naar verluidt, is de 12-jarige dochter een slet.

Op 4 augustus 1985 ontmoet de vader zijn vrouw en dochter in de stad. Hij dwingt Malika met hem mee te gaan naar het stadsbos, waar hij haar drie keer in het hart steekt. In het bijzijn van getuigen, geeft hij onmiddellijk toe dat hij zijn dochter heeft vermoord. Op de politie maakt hij een ongeïnteresseerde indruk.

Abdeslam Ben Ayade is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .