Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Maryam
geboren: 1993
gestoken: 25 december 2019
Woonplaats: Idstein (Hessen)
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 1 zoon (3 jaar)
Dader: haar man Ghafur M.(31 jaar)
Op 15 jarige leeftijd is Maryam getrouwd met haar neef Ghafur. Later komt ze naar Duitsland en werkt ze in de geriatrische zorg. Ze hebben een zoon en wonen in Idstein in het zuiden van Hessen.

In november 2019 gaat Maryam scheiden. Haar nieuwe vriendje, die ook in de ouderenzorg werkt, zal later zeggen dat ze veel verwondingen op haar lichaam had: kneuzingen en striemen.

Op kerstdag brengt Maryam hun zoon naar Ghafur. Hij duwt haar op de grond op de openbare weg, gaat op haar zitten, trekt haar hoofd bij haar haren omhoog en snijdt haar gezicht. Als hij haar keel wil doorsnijden, overmeesteren de buren hem. Maryam sleept zichzelf een paar meter voort en stort in de tuin in elkaar.

De politie vindt Maryam's lichaam tussen de geparkeerde auto's. Het mes is teruggevonden. De dader is gearresteerd in het appartement. Hij heeft een strafblad van diefstal. De zoon wordt naar een pleeggezin gestuurd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .