Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Samar Al-D.
geboren: 1990
gestoken: 16 december 2019
Verblijfplaats: Berlijn-Spandau
Herkomst: Irak, vermoedelijk Koerden
Kinderen: 1 dochter, 1 zoon (3 en 5 jaar bij de misdaad)
Dader: haar ex-vriend Rebwar B. (36 jaar)
Samar en Rebwar komen naar Duitsland vanuit Irak. Ze wonen in Berlijn-Spandau, hebben een dochter en een zoon. In de herfst van 2019 gaan ze uit elkaar, waarschijnlijk na een ernstig gewelddadige relatie.

Ongeveer 2 maanden later lokt Rebwar zijn vrouw in een hinderlaag en steekt haar meerdere malen in de hals. Buren vinden de zwaargewonde vrouw onder het bloed en bellen de ambulance. Samar sterft in de kliniek.

De dader geeft zich aan op een politiebureau. Hij is bekend bij de politie. Er zijn aanklachten wegens huiselijk geweld en verkrachting van de vrouw en er is een contactverbod. Rebwar komt uit Erbil, de hoofdstad van de Koerdische regio in Irak.

De Berliner Zeitung noemt eer als mogelijk motief. Na de scheiding had de vrouw haar hoofddoek afgedaan om een zelfgekozen leven te leiden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .