Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Meryem Ö.
geboren: 1973
gewurgd: 4 januari 2005
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Turkije / Koerden
Kinderen: 5
Dader: Meryems voormalige partner Mahmut S. (33 jaar oud ten tijde van het misdrijf), vader van hun 5 kinderen.
Meryem Ö. en Mahmut S. (beiden Koerden) leven in een imamhuwelijk. Dit religieuze huwelijk wordt in Duitsland en Turkije niet officieel erkend. Het is niet bekend waarom de twee niet officieel via een burgerlijk huwelijk zijn getrouwd. Ze hebben samen vijf kinderen.

Er zou geen enkele gelukkige dag zijn voorbijgegaan in het leven van Meryem, zegt haar zus Suna later. Jarenlang wordt Meryem mishandeld en vernederd door haar Koerdische echtgenoot.

Eindelijk krijgt ze een advocaat zover om hem de toegang tot de flat te verbieden. Hij geeft daar geen gehoor aan en dringt op 4 januari 2005 met geweld de flat binnen en wurgt haar (mogelijk onder invloed van alcohol).

Na afloop ontmoet hij zijn broer op straat en vertelt hem dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Hij gooit hem de sleutel toe en verdwijnt. Vermoedelijk rechtstreeks naar het vliegveld.

Mahmut vlucht naar Bursa in het noordwesten van Turkije, honderd kilometer van Istanbul. Daar wordt hij gearresteerd in een hotel, vier dagen na de misdaad. Het hotel had routinematig zijn naam aan de autoriteiten doorgegeven. Mahmut getuigt dat hij zijn vrouw heeft vermoord omdat ze niet meer van hem hield.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .