Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hatun Sürücü
geboren: 1982
doodgeschoten: 7 februari 2005
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Turkije / Koerden
Kinderen: 1 zoon, Can (geboren in 1999)
Dader: Ayhan, haar jongste broer, Koerdisch, 18 jaar oud op het moment van het misdrijf, geboren in Duitsland
Op 15-jarige leeftijd wordt Hatun Sürücü door haar Koerdische familie, die in Berlijn woont, uitgehuwelijkt aan een neef in Turkije. Twee jaar later scheidt ze en keert zwanger terug naar Berlijn. Ze doet haar hoofddoek af, maakt school af en volgt een technische opleiding. En ze voedt haar zoon Can op tot haar jongste broer haar neerschiet bij een bushalte in Berlijn-Tempelhof.

Snel daarna legt de schutter een bekentenis af. Het moet in de rechtbank duidelijk worden of hij medeplichtigen had. De ex-vriendin van de moordenaar - die nu in het getuigenbeschermingsprogramma en op een geheim adres woont - getuigt dat het bevel om te doden van de familieclan kwam.

De jongste werd als schutter gekozen omdat hij nog onder het jeugdstrafrecht valt (het jeugdstrafrecht kan nog worden toegepast op daders tussen 18 en 21 jaar). Een van de broers bezorgde het pistool.

In eerste aanleg vindt de rechter de verklaring van deze getuige niet geloofwaardig en spreekt hij de twee oudere broers Mütlü en Alpaslan vrij. De 5e strafkamer van het federale gerechtshof te Leipzig vernietigt echter in augustus 2007 de vrijspraken. In november 2007 verzoekt het parket van Berlijn om aanhoudingsbevelen tegen de twee. Maar de broers zijn sindsdien in Turkije.

De moord op Hatun Sürücü is tot nu toe de bekendste moord uit eerwraak in Duitsland. Het bracht het debat op gang over eremoorden, gedwongen huwelijken en parallelle samenlevingen.

In een dossier van de Süddeutsche Zeitung over het thema eerwraak wordt nog een ander aspect van de zaak belicht. In de rechtszaal melden verschillende getuigen seksueel misbruik in Hatun's familie. Wie van de broers haar zou hebben misbruikt is onduidelijk, Mutlu en Alpaslan worden genoemd. De hele familie zou ervan hebben geweten. Als dit waar is, kan het een ander motief zijn voor de moord. Want dat zou ook een einde maken aan deze schande. In fundamentalistische moslimkringen wordt niet de dader maar het slachtoffer gestraft voor seksueel misbruik. Want het is de vrouw die buitenechtelijke seks heeft gehad.

In de zomer van 2011 verschijnt een zeer goed gedocumenteerd boek over de zaak: "Eerwraak: een Duits lot"

In juli 2013 draagt het parket van Berlijn zijn onderzoeksdossiers over aan de Turkse autoriteiten. Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de twee oudere broers bij de misdaad toch wordt bewezen. In juli 2014 wordt de veroordeelde broer Ayhan vrijgelaten uit de gevangenis en uitgeleverd aan Turkije. In de zomer van 2015 diende het Turkse openbaar ministerie een aanklacht in tegen de twee oudere broers.

Het Openbaar Ministerie in Istanbul dient in 2015 een aanklacht in, en begin 2016 staan de broers opnieuw voor de rechter. Ongeveer een jaar lang gebeurt er niets in het proces, maar Turkije verandert na de vermeende staatsgreep in de zomer van 2016. De openbare aanklager wordt vervangen. Het verbod voor de beschuldigde broers om het land te verlaten wordt opgeheven. Theoretisch kunnen zij naar Duitsland terugkomen en wraak nemen op degenen die bij het proces betrokken waren.

Niet per se verrassend, de broers worden in mei 2017 vrijgesproken. Maar in augustus wordt gezegd dat de openbare aanklager tegen het vonnis in beroep is gegaan.

Een beroep van het Turkse ministerie van Gezin wordt in februari 2018 gegrond verklaard. Naar verluidt, wordt het proces heropend. De Berlijnse Senaat kondigt aan een brug in Neukölln naar Hatun Sürücü te zullen vernoemen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .