Eerwraak verhaal

Mira
geboren: 1996
Poging tot moord: 22 juli 2020
Verblijfplaats: Essen
Oorsprong: Dader: misschien Burkina Faso
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriendje (25 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Op 22 juli 2020 wordt een 24-jarige studente op straat neergestoken door haar ex-vriendje. Hij vlucht, er wordt voor hem een klopjacht georganiseerd. In eerste instantie wordt benadrukt dat hij in Würselen is geboren. Bij de klopjacht wordt dan gezegd dat hij een donkere huidskleur heeft. Dezelfde dag meldt hij zich bij de politie.

De namen en de nationaliteit van de deelnemers zijn niet bekend. Alleen de aparte relatie, het mes als moordwapen en de enscenering op de openbare straat zouden aanwijzingen kunnen zijn voor een eremisdaad.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .