Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mizgin A.
geboren: 1996
doodgestoken: 4 mei 2021
Verblijfplaats: Backnang (bij Stuttgart)
Herkomst: Syrië / Koerden
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar ex-vriend (29 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Op 4 mei 2021 vermoordt een Syrische man zijn vriendin in hun gedeelde flat in Backnang bij Stuttgart. Beiden zijn Koerden, geboren in Syrië, over kinderen is niets bekend. Mogelijk is Mizgin tandartsassistente en met zwangerschapsverlof.

Na het misdrijf crasht de dader, vlucht te voet, wordt aangehouden en tipt de politie. De agenten vinden Mizgin's lichaam.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .