Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shakir B.
geboren: 1968
neergeschoten: 11 maart 2021
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: onduidelijk
Kinderen: 1 dochter, 1 zoon
Dader: Mustafa D. (ten tijde van het misdrijf 23 jaar)
Mustafa stalkt de 17-jarige dochter van Shakir een jaar lang, maar zij wil niets met hem te maken hebben. Blijkbaar wordt ze gesteund door haar moeder Shakir. De familie krijgt een straatverbod.

Op 11 maart 2021 overvalt Mustafa de moeder in het trappenhuis in Hamburg-Harburg als zij met haar 13-jarige zoon thuiskomt. Hij schiet 3 keer op haar.

Shakir ligt zwaargewond in het ziekenhuis, maar overleeft het. De naam klinkt als die van een man, maar in dit geval is het waarschijnlijk de naam van een vrouw. Mustafa wordt kort daarna gearresteerd. Hij overhandigt het moordwapen aan de politie. Er loopt al een vooronderzoek tegen hem voor mishandeling.

Misschien komt Shakir uit Afghanistan en Mustafa uit Turkije. Maar het is onduidelijk.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .