Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Moujumba B.
geboren: 1979
doodgestoken: 3 november 2013
Verblijfplaats: Keulen-Dünnwald
Herkomst: Slachtoffer: Kenia; Dader: Tanzania
Kinderen: 7
Dader: haar man Rama (of Rajabu, 40 jaar)
Je kunt deze moord lezen als een eerwraakmoord. Je kunt het ook lezen als een wraak-verhaal, één getuige noemt als mogelijkheid zelfs een voodoo-moord.

Eerst het verhaal: Moujumba is 34 jaar oud en heeft 7 kinderen van verschillende mannen. Op het moment van de misdaad zijn de 4 meisjes en 3 jongens tussen de anderhalve maand en 17 jaar oud. De jongste drie kinderen zijn van Rama.

Sinds een paar jaar woont het echtpaar met de kinderen in een appartement in Keulen-Dünnwald. Moujumba kwam in 2008 vanuit Kenia naar Duitsland met haar ex-man en 4 kinderen. In 2010 zijn ze uit elkaar gegaan. Rama komt uit Tanzania, heeft een verblijfsvergunning in Duitsland en leeft van bijstand. Hij heeft nog 4 kinderen. Er is niets bekend over huiselijk geweld tot aan de misdaad.

Laat in de avond van 3 november 2013 breekt er een luidruchtige ruzie uit. Een buurman gaat de gang op. Hij wordt opgewacht door de 10-jarige dochter van het slachtoffer met haar 6 weken oude zusje in haar armen. De buurman vindt de moeder onder het bloed in de slaapkamer van haar appartement. Hij brengt alle kinderen naar zijn appartement en belt de politie. Beveiligers vanuit de omgeving overmeesteren de dader.

Na de misdaad meldde de buurman dat Rama zijn handen had gewassen en volledig kalm was. Zonder verzet liet hij zich arresteren. De noodarts kan Moujumba niet meer helpen. Vijf van de zeven kinderen waren getuige van de misdaad.

Was dit nu een eerwraak? Er zijn buitensporig veel steken, namelijk 50, en ze zijn vooral gericht op de hals, zoals in het geval van een slachting. In de rechtszaal is er sprake van een bijna volledige verwijdering van de zachte delen van de hals. Er wordt ook gezegd dat de man de zwakkere rol in de relatie op zich nam. Onder bepaalde omstandigheden wilde hij nog steeds zijn aanspraak op de macht met geweld doen laten gelden. Het feit dat de daad voor de kinderen in scène is gezet, kan daar een aanwijzing voor zijn. Vooral omdat de buren melden dat het slachtoffer wilde scheiden. Maar het kan ook de wanhoopsdaad zijn van een dronkaard tegen zijn vrouw, die ook gewelddadig is.

Het proces begint in augustus 2014 bij de Rechtbank van Keulen. In september wordt Rama (of Rajabu) veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .