Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Vanessa S.
geboren: 1983
Vermoord: 29/30 oktober 2013
Woonplaats: Hannover
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 1 zoon (2 jaar)
Dader: haar gescheiden levende man Vahdi S. (30 jaar)
Vanessa is een opvoeder en heeft een tweejarige zoon met haar man Vahdi. Het paar woont gescheiden.

Op 29 oktober 2014 krijgt Vahdi via het balkon om 2 uur 's nachts toegang tot Vanessa's appartement. Eerst valt hij haar nieuwe vriendje aan (27). Hij vlucht, wil hulp krijgen van de buren, maar ze doen de deur niet open. Hij sleept zich bloedend 500 meter naar een benzinestation en belt de politie van daaruit. Ondertussen snijdt Vahdi de keel van zijn ex-vrouw door.

De gemeenschappelijke zoon is gedurende de daad in het appartement. Daarna wordt hij in een pleeggezin geplaatst. De dader wordt gearresteerd op de plaats van het misdrijf. Vanessa's nieuwe vriendje wordt naar het ziekenhuis gebracht.

In mei 2014 wordt de dader door de rechtbank van Hannover veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Daarnaast moet hij de gewonde vriend 13.000 euro compensatie voor pijn en leed betalen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .