Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Muri / Sana A.
geboren: 1988
onthoofd: 25 oktober 2019
Woonplaats: Limburg (Hessen)
Herkomst: Tunesië
Kinderen: 1 dochter, 1 zoon (op dat moment 2 & 4 jaar); ze is weer zwanger
Dader: haar man Imad Amdouni (34 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Imad's familie komt uit Tunesië. Hij is geboren in Duitsland, heeft een Duits paspoort en werkt als machinebediener.

Muri (in sommige artikelen heet ze Sana, misschien een bijnaam) komt rond 2013 vanuit Tunesië naar Duitsland met een studentenvisum, krijgt een Duits paspoort en een dubbele nationaliteit door middel van een huwelijk. Ze is een geïmporteerde bruid geholpen door haar ouders. Ze zullen een zoon en een dochter krijgen. Op het moment van de misdaad is ze weer zwanger.

De familie woont eerst in Andernach, later in Mendig, Rijnland-Palts. Muri doceert Arabisch aan dehogeschool. Het huwelijk is gewelddadig, Muri vlucht met beide kinderen naar een vrouwenopvang in Limburg. Hij krijgt een verbod om haar te benaderen.

Op 25 oktober 2019 spoort de man zijn vrouw in Limburg op en overrijdt haar op hoge snelheid. Muri/Sana wordt 22 meter de lucht in geslingerd. Daarna crasht zijn geleende Audi tegen een muur van een huis. Een getuige wil Muri helpen. De dader trekt dan een pistool.

Imad haalt een bijl en een slagersmes uit de kofferbak en snijdt het hoofd van zijn ex-vrouw af met 5 slagen. Daarna stort hij in en wordt hij gearresteerd. Vanwege de impact verwondingen wordt hij naar het ziekenhuis gebracht. De politie vindt het pistool, de bijl en het mes.

De kinderen zaten ten tijde van het misdrijf op de kleuterschool, ze worden opgehaald door medewerkers van de jeugdzorg.

Nog één woord over de nationaliteit van de dader: Veel media benadrukken dat de dader Duitser is. Laten we eens kijken naar de voorgeschiedenis: Al voor de misdaad verschenen familieleden van de dader bij de vrouwenopvang om Muri te schaduwen en te bedreigen. Daarom was een verhuizing naar een andere beschermingsfaciliteit op handen. Er zijn geen Duitse families die zo'n moord zouden steunen. Voor een eremoord daarentegen is de medewerking van de familie van de dader gebruikelijk.

Op de vraag hoe de dader zelfs maar wist van het adres in Limburg, zijn er 2 theorieën: Een theorie is dat de zus van de dader een contactpersoon had bij het registratiekantoor van de bewoners. De andere theorie is dat de dader een privé-detective heeft ingehuurd.

In mei 2020 start het proces voor de Rechtbank Limburg. De psychiatrische expert verklaart dat de dader volledig in staat is tot schuldgevoelens. In juli wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld wordt vastgesteld. Uiteraard kondigt de verdediging een beroep aan.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .