Eerwraak verhaal

Mustafa Tütüncü
geboren: 1965
doodgestoken: 3/4 oktober 2003
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: meer dan 1
Dader: Mustafa G. (34 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Mustafa kwam op 12-jarige leeftijd naar Duitsland en trouwde in 1994 met een Turkse verkoopster. Hun dochter werd het jaar daarop geboren.

In 2002 ontmoet de vrouw een getrouwde Turkse pallethandelaar uit Delmenhorst, die ook Mustafa heet. Hij helpt haar - zo wordt gezegd - om een CD op te nemen als zangeres. Er ontwikkelt zich een affaire.

In juli 2003 wurgt Mustafa zijn vrouw en na nog een gewelddadige woordenwisseling wordt hem tijdelijk de toegang tot de echtelijke woning ontzegd. Dit kan gezien worden als een jaloezie drama. Men kan ook een eer motief vermoeden. De dader moet zijn eer herstellen. Zijn familie en de familie van de ontrouwe vrouw bedreigen de minnaar.

In de nacht van 4 oktober 2003 verschaffen Mustafa en een jeugdvriend (of neef) zich toegang tot het tweede huis van zijn rivaal in Hamburg. Hij had de sleutel waarschijnlijk gevonden aan de sleutelbos van zijn vrouw. Mustafa steekt hem dood met 28 messteken terwijl hij slaapt.

Na de misdaad wordt Mustafa verdacht. Vrienden geven hem een vals alibi. De medeplichtige verdrinkt bij een ongeluk in Turkije in 2006. Blijkbaar, echter, vertelde hij iemand over de misdaad voordat hij stierf. Deze informant meldt zich bij de politie in 2012. Ook Aktenzeichen XY ungelöst doet verslag van de zaak. In september 2014 arresteert de politie Mustafa op zijn werkplek in de Hafencity. Hij maakt gebruik van zijn recht om te weigeren te getuigen.

In het proces voor de arrondissementsrechtbank in Hamburg duikt de zus van de medeplichtige op, die klaarblijkelijk van het misdrijf weet en ook getuigt. Daarop verbreekt de dader zijn zwijgen. De getuigenis van een buurman, die inmiddels was overleden, werd voorgelezen. Volgens hem probeerde het slachtoffer te vluchten, bedekt met bloed. In de achtertuin, probeerde de dader het slachtoffer te onthoofden. Tijdens dat proces, brak het mes af.

In maart 2016 werd Mustafa door de arrondissementsrechtbank in Hamburg veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .