Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Türel Yalman
geboren: 1969
doodgeschoten: 17 juni 2003
Woonplaats: Dinslaken
Herkomst: Turkije
Kinderen: een zoon (13 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar echtgenoot Sebahattin (34 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Türel komt uit een moderne Turkse familie en trouwt op haar eigen verzoek binnen een conservatieve clan. Aan het begin van haar huwelijk moet zij een hoofddoek dragen en mag zij niet werken, ook al is zij opgeleid als verkoopster in de detailhandel of de industrie. Zij mag ook niet koken, want ze eten samen bij de schoonmoeder. Een zoon is geboren. Türel probeert waarschijnlijk vaker te ontsnappen, maar keert terug vanwege bedreigingen door de clan van haar man. Pas in 2003 vraagt zij eindelijk een echtscheiding aan.

Haar man Sebahattin wil dit echter niet accepteren. Op 17 juni 2003, staat hij uren op de uitkijk voor haar voordeur. Als Türel in de auto wil stappen, schiet hij haar met zeven kogels neer.

Nauwelijks twee weken later zouden de twee 34-jarigen gescheiden zijn. Drie broers van de vermoorde Türel houden een wake voor hun vermoorde zus in Dinslaken en informeren de media.

Slechts een paar uur na de moord huurt de familie van de moordenaar de schandaaladvocaat Rolf Bossi in om hen te verdedigen. Volgens sommige internetbronnen wordt de dader later veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en wordt Bossi's beroep tot herziening verworpen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .