Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nahid N.
geboren: 1992
vermoord: 17 mei 2020
Verblijfplaats: Cottbus
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 3 (3, 6, 10 jaar)
Dader: haar man Borhan N. (32 jaar ten tijde van het misdrijf)
Op 17 mei 2020 vermoordt een Afghaan zijn vrouw op de openbare straat in de wijk Cottbus in Neu Schmellwitz, en hij doet het zo: eerst gooit hij haar uit het raam op een overkapping. Daar wurgt hij haar en gooit haar op straat. Dan slaat hij haar hoofd tegen de trap. Bewoners bellen de politie. De moeder van drie sterft ter plaatse. De moordenaar is gearresteerd. De kinderen worden onder de hoede van de kinderbescherming gesteld.

In november 2020 begint het proces bij de regionale rechtbank van Cottbus. Het motief is de wens van de vrouw om te scheiden en haar westerse stijl van kleden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .