Eerwraak verhaal
geboren: 1966
doodgeschoten: 9 maart 2009
Woonplaats: Gifhorn (Nedersaksen)
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter, 1 zoon (ten tijde van het misdrijf 14 en 20 jaar)
Dader: haar man Mehmet (op het moment van het misdrijf 45 jaar)
In 1987, trouwen Mehmet en Narun in Turkije. Hij brengt haar naar Duitsland en houdt haar geïsoleerd. Hij sluit haar af van de buitenwereld, zoals de zoon later in de rechtbank zegt. Narun leert geen Duits en werkt niet. Hij werkt bij een auto-leverancier in ploegendienst.
Mehmet treitert en mishandelt zijn vrouw totdat zij in 2003 met haar beide kinderen voor enkele weken naar een vrouwenopvang vlucht. Een scheiding is voor beiden waarschijnlijk uitgesloten om redenen van familie-eer.
Mehmet heeft steeds weer minnaressen. In de zomer van 2008 boekt hij een vakantie naar Turkije, maar annuleert de retourtickets voor moeder en dochter. De zoon zal later in de rechtszaal zeggen dat hij hen op deze manier wilde uitzetten. Hij citeert zijn vader als hij zegt: "Of ik stuur haar naar Turkije of ik moet een eremoord plegen."
Omdat Mehmet verliefd was geworden op een Roemeense (of Bulgaarse) prostituee, die hij financieel steunt. De 14-jarige dochter getuigt later zelfs dat hij al samen met haar een appartement had gekocht. Waar hij het geld vandaan haalde is onduidelijk.
Veronderstel dat zijn vrouw deze nieuwe "relatie" in de weg staat. Bovendien gelooft Mehmet dat zijn vrouw is "veranderd" in een Koerd, wat zijn eer nog meer zou bezoedelen. Op 9 maart 2009, schiet hij meermaals op Narun in de kinderkamer. Ze sterft in het ziekenhuis. Hij vlucht naar familie in Hannover, waar hij later wordt gearresteerd.
In augustus 2009 begint het proces voor de arrondissementsrechtbank van Hildesheim. De officier van justitie spreekt expliciet van eerwraak. Mehmet bekent de misdaad emotieloos, spreekt van een ongeluk en beweert last te hebben van geheugenverlies. Zijn huwelijk was goed verlopen, de affaire was slechts een "andere kant".
In september wordt hij wegens moord veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord