Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Lena / Magdalena S.
geboren: 1985
levend verbrand: 2 maart 2009
Woonplaats: München
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Afghanistan
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriend Daryoush (ten tijde van het misdrijf 29 jaar)
De klantenservicemedewerkster Lena (Magdalena) had haar vriend ontmoet op haar werkplek in de doe-het-zelfzaak OBI. De Duits-Afghaanse werkte daar als een gebiedsmanager. Hij wordt beschouwd als goed geïntegreerd, maar hij noemt de Islam als een van zijn hobby's. In de herfst van 2008 gaat Daryoush aan de slag als manager in de tweedehands autohandel. Lena gaat naar een internetbedrijf na haar studie bedrijfskunde. De twee zijn al drie jaar een stel. Eind februari 2009 scheidde Lena. Buren bevestigen luide ruzies.

Op 2 maart rijdt Daryoush naar haar appartement in München. Voor zover kan worden gereconstrueerd, bindt hij Lena aan hem vast met een metalen ketting. Hij overgiet haar en hemzelf met benzine en steekt zichzelf in brand. Hij kan de jonge vrouw vooraf gedrogeerd hebben.

De kracht van de explosie is zo groot dat de gevel over twee verdiepingen scheurt. De lichamen zijn zo verkoold dat ze alleen geïdentificeerd kunnen worden door DNA-analyse.

Later zegt een vriend dat Daryoush misschien radeloos was omdat zijn ouders de relatie niet goedkeurden. Als deze versie klopt, is deze zaak geen eerwraak. Details die dit ondersteunen zijn de verbranding, ongewoon voor een eremoord, en de gelijktijdige zelfmoord.

Het is echter heel goed mogelijk dat Daryoush heeft toegegeven aan de druk van zijn familie, maar de moord heeft willen gebruiken om te voorkomen dat Lena op eigen houtje op zoek zou gaan naar een andere echtgenoot. De daad zou zijn ultieme aanspraak op macht over haar aantonen. Dat zou dan weer een eremoord zijn.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .