Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nezara Z.
geboren: 1969
doodgestoken: 1 januari 2001
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 4 zonen, tussen 2 en 11 jaar oud op het moment van het misdrijf
Daders: Nezara's zwager Badsha (29 jaar op het moment van het misdrijf) en haar 16-jarige neef Magid
Nezara woont sinds eind jaren tachtig met haar man en vier kinderen in Berlijn-Neukölln. Hij werkt als chauffeur, zij als schoonmaakster. Ze hebben ook een tienerneef, Magid, die bij hen woont.

Wanneer de echtgenoot aan kanker sterft, eist zijn Afghaanse familie dat zij met zijn broer Badshah trouwt. Dit is gebruikelijk volgens de regels van de Pashtun clan. Hij zet haar onder druk, ook al heeft hij al een vrouw en vier kinderen. Hij wil dat Nezara zijn tweede vrouw wordt, dat zij hun zonen opvoedt en over het geld beschikt dat haar overleden echtgenoot aan de familie heeft nagelaten. Maar ze weigert.

Op oudejaarsavond 2000/2001 bewapent Magid (die al twee jaar als een zoon in Nezara's flat woont) zich met een mes. Hij opent de deur voor de afgewezen bruidegom Badshah.

De twee schieten en steken Nezara en twee mannelijke familieleden neer die in de flat verblijven. Het hoofd van de afdeling moordzaken zal later zeggen dat hij veel dingen heeft gezien, maar niets zoals dit: "Het was een militaire aanval." Vijftig steekwonden in Nezara's borst. De hele flat zit vol met bloed.

Na het misdrijf beweert Magid dat hij pas 13 is en dat hem dus niets kan overkomen. Uit onderzoek blijkt echter al snel dat hij ten tijde van het misdrijf 16 of 17 jaar oud was - en dus de leeftijd had om een misdrijf te plegen. Magid krijgt een jeugdstraf van acht jaar voor twee aanklachten van doodslag. Tijdens het proces getuigen Nezara's kinderen van de misdaad en worden zij bedreigd door de clanleden.

De afgewezen bruidegom Badsha krijgt levenslang voor drie aanklachten wegens moord. De twee mannen die hij in hun huis doodschoot, lieten samen 17 kinderen achter (volgens de Tagesspiegel. Gezien de leeftijd van de mannen - 41 en 23 - lijkt het aantal erg hoog, maar mogelijk).

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .