Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Klea
Geboren: 1967
Poging tot moord: 26 april 2001
Woonplaats: Neubeuern (Beieren)
Herkomst: Albanië
Kinderen: onduidelijk, vermoedelijk wel
Dader: haar echtgenoot (op het moment van het misdrijf 33 jaar)
Er is bijna niets te vinden over deze oude zaak: Op 26 april 2001 neemt een Kosovaarse Albanees een taxi naar zijn gescheiden vrouw. Hij schiet haar, haar vriendin, haar baas en zichzelf neer. Hij sterft, net als de vriendin. De ex-vrouw en haar baas overleven zwaargewond.

Omdat de dader dood is, komt er geen proces. Men kan alleen maar aannemen dat eer een rol speelt bij het motief is. De scheiding en de openbare enscenering kunnen daarop wijzen. Klea is niet de echte naam van het slachtoffer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .