Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nihal A.
geboren: 1967
doodgeschoten: 24 december 2001
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Turkije
Kinderen: een dochter, Sülaal, ten tijde van het misdrijf 6 jaar
Dader: echtgenoot Ismail (37 jaar)
Nihal's zaak is nauwelijks gedocumenteerd. Zij is waarschijnlijk een importbruid die in 1982 haar baan in Turkije moest opgeven om onder dwang naar Duitsland te gaan voor een huwelijk. Haar man Ismail handelt in satelliet apparatuur.

In 2000 scheidt zij van hem en krijgt (na beschuldigingen van mishandeling) de voogdij over hun dochter. Op kerstavond 2001, bekijkt ze de boekhouding van het bakkerijfiliaal dat ze leidt. Ismail stormt de kamer binnen en beschiet zijn vrouw zes keer. Ze bloedt dood in het ziekenhuis.

Voor doodslag wordt de moordenaar veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. De rechtbank verwerpt het verzoek van de aanklager voor een veroordeling wegens moord omdat hij herhaaldelijk had gedreigd zijn vrouw te vermoorden. De vrouw was dus niet argeloos geweest.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .