Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ömer Y.
geboren: 1989
neergestoken: 11 maart 2007
Woonplaats: Berlijn-Neukölln
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: Hakan T. (17 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Ömer loopt stage als automonteur en is verliefd op de beroepsstudente Rabiya (17 jaar). Zij ontmoet haar ex-vriend Hakan, die zij van school kent, vroeg in de ochtend op 11 maart 2007 - zogenaamd voor een gesprek. Dan roept de jonge vrouw haar nieuwe vriend Ömer erbij. Om 6 uur 's morgens, steekt ex-vriend Hakan nieuwe vriend Ömer 9 keer. Hij bloedt dood.

Hakan vlucht in een taxi, er wordt een klopjacht geopend op hem. Hij wordt pas op 21 juni gepakt, meer dan 10 weken na het misdrijf, wat mogelijk wijst op medewerking van zijn familie. Als motief voor de misdaad wordt "gekrenkte eer" opgegeven.

Hakan is bij de politie bekend wegens kleine vergrijpen en wordt beschouwd als een "stressmaker". Ömer, daarentegen, werd beschouwd als geïntegreerd en solide. In oktober 2007 wordt Hakan veroordeeld tot 6,5 jaar jeugdgevangenis wegens doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .