Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Özlem
geboren: 1958
neergestoken: 21 januari 2009
Woonplaats: Wiesbaden
Herkomst: Dader: Iran
Kinderen:
Dader: haar man Javad B. (ten tijde van het misdrijf 52 jaar)
In de namiddag van 21 januari 2009 steekt Javad, een Iraniër, zijn één jaar jongere vrouw dood in hun gezamenlijke appartement. Hij licht de politie in en laat zich zonder verzet arresteren. De daad werd voorafgegaan door vele scheidingen.

In de rechtbank beweert de 52-jarige dat het een ongeluk was tijdens een ruzie. Zijn vrouw had hem in het 22-jarige huwelijk jarenlang verwijten gemaakt omdat hij niet wilde werken. Zijn beroep wordt in de pers vermeld als "acteur en schrijver".

In augustus 2009 verklaart de arrondissementsrechtbank Wiesbaden de dader ontoerekeningsvatbaar en sluit hem voor onbepaalde tijd op in een psychiatrische inrichting.

Wat spreekt toch voor een eremoord? Bijvoorbeeld het feit dat de moord met 23 messteken is gepleegd, het tijdstip van de misdaad (zij wilde scheiden) en de reden voor de misdaad: "Zij daagde mij uit".

Özlem is niet de echte naam van de vrouw.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .