Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ayse Banu Ö.
geboren: 1958
geschoten: 3 januari 2009
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 dochters uit haar eerste huwelijk (24, 27 jaar)
Dader: haar Turkse echtgenoot Turgut, ten tijde van het misdrijf 58 jaar.
Ayse komt in 1979 naar Duitsland omdat ze in Berlijn trouwt met een arts van Turkse afkomst. Het is mogelijk dat ze een geïmporteerde bruid is. Er zijn twee dochters uit het huwelijk, die bij hun moeder wonen nadat zij in het begin van de jaren negentig zijn gescheiden.

Ayse heeft Turks en Engels gestudeerd in Turkije en geeft les als lerares basisonderwijs aan de Aziz-Nesin-Europaschule in Berlijn-Kreuzberg. Zij wordt beschouwd als een zeer populaire lerares en steunpilaar van de school, die overwegend leerlingen uit Turkse gezinnen heeft.

Ayse heeft nu een Duits paspoort. In 2007 hertrouwt ze. De bruidegom is een man die 8 jaar ouder is uit Turkije. Tijdens de jaarwisseling 2008/2009 gaat ze naar Istanbul om hem te bezoeken. Turgut heeft daar een bedrijf in bouwmaterialen. Een ander bedrijf is geregistreerd in Berlijn onder het adres van zijn vrouw.

In de nacht van 3 januari 2009 schiet Turgut zijn vrouw rond 4 uur door het hoofd. Met een advocaat, geeft hij zichzelf aan bij de politie en beweert dat hij dacht dat het magazijn leeg was.

Meer is niet bekend. Er kan een geschil zijn geweest over het leven en beroep van Ayse in Duitsland. Of over de vraag of Turgut naar Duitsland kan komen. Veel van Ayse's studenten vernemen voor het eerst van de misdaad uit de krant.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .