Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Pascal E.
geboren: 1988
neergestoken: 23/24 juni 2010
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije/Arameeër
Kinderen: geen
Dader: Mathias A. (ten tijde van het misdrijf 27 jaar)
Op de avond van 24 juni 2010, komen een paar vrienden thuis van een feestje. Mathias, een Arameeër uit Turkije, benadert Julia (21 jaar). Haar vriend Pascal (22 jaar) komt tussenbeide. Mathias steekt hem met zes steken neer. Een andere jongere raakt gewond. Pascal sterft in het ziekenhuis.

De politie arresteert Mathias in het appartement van zijn ouders. Hij is bekend bij de politie. Het ging toen om een soortgelijk misdrijf.

In december 2010 begint het proces bij de rechtbank in Hamburg. In februari 2011, wordt Mathias opgenomen in psychiatrische zorg. Dit maakt het twijfelachtig of het een eerwraakmoord is. Vermoedelijk kan deze daad ook gelezen worden als "Jongeman steekt jongeman neer in paranoïde psychose".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Onderzoek en getagd met , , .