Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sara (Jasmine)
geboren: 1976
vermoord: 27 juni 2010
Woonplaats: Bonn-Holzlar
Herkomst: Irak / Koerden
Kinderen: 1 dochter (ten tijde van het misdrijf 6 jaar)
Dader: haar partner Hasan Ahmed Mohammad (37 jaar)
De antecedenten van deze moord zijn nogal onduidelijk: Sara is geboren in Irak en trouwde in 2002 volgens de islamitische wet. Haar man komt ook uit Irak, maar heeft de Britse nationaliteit. Er is een jonge dochter uit het "huwelijk". Het is mogelijk dat Hasan in de tussentijd weer in het Verenigd Koninkrijk woont. Misschien is de relatie verbroken, misschien woont hij al jaren informeel samen met Sara in Bonn-Holzlar. Vermoedelijk wil ze scheiden. Een jaar na het islamitische huwelijk was zij ook een schijnhuwelijk aangegaan met een Duitser.

Op 27 juni 2010 zit Sara 's avonds met een koptelefoon op de laptop en luistert naar een programma om talen te leren. Hasan wurgt haar van achteren en steekt haar (vermoedelijk) in de borst met een mes. Dan vertrekt hij naar het buitenland. De 6-jarige dochter, die lag te slapen tijdens de misdaad, vindt het lichaam de volgende ochtend. Ze zit er zes uur naast en vraagt alleen 's middags de buren om hulp.

Hasan wordt gezocht op grond van een internationaal arrestatiebevel en wordt twee weken later door de Griekse autoriteiten gearresteerd wanneer hij vanuit Turkije binnenkomt en in augustus aan Duitsland uitgeleverd. Hij ontkent in het appartement te zijn geweest op het tijdstip in kwestie. Getuigen (waaronder de dochter) spreken dit tegen. De dochter echter, herroept haar getuigenis in de rechtbank. Er wordt een genetische test afgenomen, die bevestigt dat Hasan de biologische vader van het meisje is.

De krant Bild noemt Jasmin als naam van de moeder, de Express als Sara. Hasan wordt in mei 2011 door de arrondissementsrechtbank van Bonn veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens doodslag. De dochter komt bij familie (of in een pleeggezin) naar Nederland.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .