Eerwraak verhaal
geboren: 1987
doodgestoken: 18 juni 2014
Woonplaats: Neuenburg bij Freiburg
Oorsprong: Slachtoffer: Duitsland; dader: Libanon
Kinderen: waarschijnlijk niet
Dader: Akram Y. (17 jaar), Koerdisch Libanees, mogelijk met zijn vader Mustafa (48 jaar)
Deze zaak kan worden gelezen als een burgerwachtrecht: Een man verkracht een vrouw. Haar broer vermoordt hem uit wraak.
Deze zaak kan ook gelezen worden als eerwraakmoord: Het motief is niet de vergelding voor de verkrachting, maar dat de dader zijn eer en de eer van zijn familie besmet zag. Bevlekt door de onwettige geslachtsgemeenschap van de vrouw - ongeacht of zij gedwongen werd of niet.
Deze eer wilde hij absoluut herstellen. Interessant detail: de dader is 17 jaar oud, dus hij is nog steeds onderworpen aan het jeugdstrafrecht. In vergelijkbare gevallen werd de jongste van een familie al gekozen voor het plegen van de moord.
Bij de daad: Patrick is bekend bij de politie voor vermogensmisdaden. Op 12 juni verkrachtte hij (naar verluidt) een 26-jarige vrouw in Mühlheim (Baden-Württemberg). De twee kennen elkaar waarschijnlijk een beetje. Ze geeft de man aan. Op 18 juni wordt een arrestatiebevel uitgevaardigd. Patrick is op de vlucht.
Maar de familie van het verkrachtingsslachtoffer wordt zelf actief. Via WhatsApp lokken ze Patrick naar een parkeerplaats. Het zou een drugsdeal moeten zijn. Akram, de broer van de verkrachte vrouw, en Mustafa, de vader van de twee, liggen voor hem op de loer. De 17-jarige broer van het slachtoffer steekt Patrick 23 maal met een mes. Hij sterft op de plaats van het misdrijf. Een andere vriend van de familie is aanwezig.
De drie daders zijn gearresteerd. Hun verklaringen spreken elkaar tegen. De vader is Libanees, de jongere daders hebben waarschijnlijk een Duits paspoort.
Het is ook denkbaar dat de jonge vrouw helemaal niet verkracht is, maar een affaire had met Patrick. Dan zouden haar broer en vader dit zien als een aantasting van haar eer (omdat Patrick een Duitser is) en de vermeende verkrachting alleen als voorwendsel voor de misdaad gebruiken. Enigszins irritant is ook het gedrag van de (vermoedelijk) verkrachte vrouw. Via Facebook stuurt ze op de dag van het misdrijf en ook op de dagen erna een liefdesverklaring naar haar broer.
De rechtszaak begint in april 2015 bij de arrondissementsrechtbank van Freiburg. In december worden vader en zoon veroordeeld voor moord: De vader wordt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, de zoon tot 8 jaar jeugdstraf. De jongeman die het slachtoffer heeft vastgehouden, wordt veroordeeld tot 5 jaar. Een andere medeplichtige die de bijeenkomst had geregeld, krijgt 2 jaar voorwaardelijk. In de motivering van de uitspraak noemt de rechter het herstel van de familie-eer als motief.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Brandmoord Narges Achikzei. Een doofpot. Een tijdlijn.
-
Eerwraak in Apeldoorn: Justitie eist 25 jaar cel
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder