Eerwraak verhaal
geboren: 1966
doodgeschoten: 21 maart 2007
Woonplaats: Solingen
Herkomst: Turkije
Kinderen: een dochter (12 jaar oud ten tijde van het misdrijf), een zoon (3 jaar oud)
Dader: haar partner Yakub S. (45 jaar), al 30 jaar in Duitsland
In maart 2007 schiet Yakub S., een 45-jarige Turk, zijn 41-jarige partner neer in Solingen. Zij wonen niet samen omdat hij getrouwd is met een andere vrouw die uit zijn Turkse geboortedorp komt.
Het is mogelijk dat hij met zijn vrouw was getrouwd via een gearrangeerd huwelijk, en dat hij later de andere vrouw als tweede vrouw heeft genomen. In de rechtbank zegt Yakub later echter dat hij "niet tegen zijn eigen wil" is getrouwd.
Na zijn huwelijk brengt Yakub zijn vrouw uit het Turkse dorp naar Duitsland. Zij hebben twee zonen en een dochter.
Hij heeft ook een dochter van twaalf en een zoon van drie jaar met zijn vriendin. Naar verluidt, wisten beide vrouwen van elkaar en stemden in met de opstelling. "Ik hield van hen beiden," zegt Yakub in de rechtbank.
Hij was niet altijd zo romantisch met zijn partner, met wie hij al twintig jaar een relatie had. Vooral als ze het met hem wil uitmaken. "Je kunt je gang gaan en je graf graven. Je verdient het niet om te leven," zo zou hij haar hebben bedreigd, volgens een getuige. Yakub is niet kort in Duitsland, maar al dertig jaar.
De omstreden advocaat Rolf Bossi verdedigt Yakubs zaak voor de regionale rechtbank in Wuppertal. Op 26 oktober 2007 wordt de Turk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn partner. De rechter ziet verraderlijkheid, maar geen onedele motieven, omdat "elementen van wanhoop" zeker herkenbaar zijn. Zijn echtgenote, die geen woord Duits spreekt, is aanwezig bij de uitspraak van het vonnis, evenals advocaat Bossi, die echter uit protest de rechtszaal verlaat. Zoals verwacht gaat hij in beroep bij het Federale Hooggerechtshof, dat dit beroep echter in mei 2008 verwerpt.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Bronnen:
|
|
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord