Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Rahela
geboren:1977
gestoken: 8/9 juli 2012
Woonplaats: Tirol
Herkomst: Slachtoffer: Roemenië; Dader: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar partner (47 jaar)
Op 9 juli 2012 vinden studenten een lijk in Wimpasing aan de Starnberger See. Het is een 35-jarige Roemeense vrouw die als keukenhulp in Zillertal (Tirol/Oostenrijk) werkt. De verdenking valt op haar 47-jarige partner, een Turk met een Oostenrijks paspoort. Na het misdrijf neemt hij de auto van het slachtoffer mee naar Zwitserland, vanwaar hij naar Italië en uiteindelijk naar Turkije vlucht. Hij heeft waarschijnlijk ook een Turks paspoort.

De politie vindt de vluchtauto in Zwitserland.

Drie dagen nadat het lichaam werd gevonden, werd de dader in het centrum van Rome gearresteerd. Het Openbaar Ministerie in Traunstein verzoekt om uitlevering.

In maart 2013 begint het proces bij de rechtbank van Traunstein. Te horen is dat er 17 steekwonden en geweld aan de hals is. Getuigen melden dat er eerder sprake is geweest van geweld in de relatie. De dader is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .