Eerwraak verhaal

Freshta Akhundzada
geboren: 1982
Vermoord: 11 juli 2012
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Slachtoffer: Afghanistan; Dader: Iran
Kinderen: 1 zoon (6 maanden)
Dader: haar partner Babak S. (32 jaar)
Freshta werkt in de kruidenierswinkel van haar vader. Ze woont al meer dan 2 jaar samen met de Iraanse Babak S. Ze hebben een 6 maanden oude zoon en een gezamenlijke voogdij.

Op 11 juli 2012 meldt Babak zijn partner als vermist. Hij hangt posters op.

Drie dagen later vindt een wandelaar het in stukken gesneden lichaam van Freshta in een plastic zak in de Hummelsbütteler Mooren in Hamburg. Dezelfde avond wordt haar partner gearresteerd. Hij bekent de misdaad. De baby komt naar de familie van Freshta.

In april 2013 wordt Babak door de arrondissementsrechtbank van Hamburg veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .