Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ramia A. en een ongeboren kind
geboren: 1986
doodgestoken: 7 januari 2016
Woonplaats: Hanau
Herkomst: Syrië
Kinderen: 1 zoon (bij daad 6 j.), ze was zwanger
Daders: haar broers Mostafa en Mohammad (21 en 26 j.)

In de zomer van 2015 komt Ramia als vluchteling uit Syrië en woont met haar man Ayman (31 jaar) en een 6-jarige zoon in Hanau. Ze is weer zwanger. Het vaderschap is niet duidelijk.

Een broer van Ramia woont in de buurt, de andere in een vluchtelingenopvang. Zij bellen op 7 januari 2016 aan bij hun zuster. De man laat ze binnen. De broers steken hun zus 12 maal. Buren bellen de politie.

Ramia is nog steeds levend aangetroffen in het trappenhuis, maar sterft later. De broers zijn op de vlucht.

De politie doorzocht in eerste instantie Mostafa's appartement en het opvangcentrum voor vluchtelingen zonder succes. Uiteindelijk worden de twee mannen de dag na het misdrijf gearresteerd bij een wegversperring in een taxi in Trier.

De jongere broer is in voorlopige hechtenis genomen. De oudere broer wordt beschuldigd van het niet verlenen van hulp. De rechtszaak begint in september bij de regionale rechtbank van Hanau. Mostafa bekent het misdrijf en verwijst naar de familie-eer.

Een buurvrouw meldt dat het echtpaar al eens mishandeld en bloedend op zijn deur heeft geklopt. De buurvrouw had de twee echter weer in het trappenhuis geduwd en had de hulp geweigerd. Men kan dat zo interpreteren dat de Turkse huisvrouw dacht dat de moord een familieaangelegenheid was, waar zij zich niet in wilde mengen. De rechtbank reageert verbaasd.

Na de misdaad, zo leert het hof, dronken de broers koffie met een landgenoot. Deze laatste regelde een Syrische taxichauffeur die de twee naar Trier bracht, waar ze nieuwe kleren en geld voor een ontsnapping naar Syrië zouden krijgen. Geen van de vertrouwenspersonen heeft de politie ingelicht.

In september 2016 wordt Mostafa veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Mohammad krijgt een proeftijd van 9 maanden.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , .