Eerwraak verhaal

Razia M.
geboren: 1993
gestoken: 6 juli 2020
Verblijfplaats: Obergünzburg (Ostallgäu)
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 2 dochters, 2 zonen (4-14 jaar)
Dader: Saleh M., haar gescheiden levende echtgenoot (37 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Razia heeft op 27 jarige leeftijd 4 kinderen. De oudste is 14 jaar oud, wat de conclusie toelaat dat ze op ongeveer 12 jarige leeftijd getrouwd was. Ze heeft nog 3 kinderen en scheidt van haar man Saleh.

Op 6 juli 2020 steekt haar man haar in een openbare bus in Obergünzburg, Beieren. Saleh heeft een strafblad vanwege aanranding en bedreiging van zijn vrouw in november 2019. De buschauffeur probeert Saleh vast te houden. Hij vlucht en wordt kort daarna gearresteerd.

Schoolkinderen werden ooggetuigen van de misdaad. Razia sterft in het ziekenhuis. Het mes is in de bus gevonden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .