Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sabine
Geboren: 1972
Poging tot moord: 8 juni 2010
Woonplaats: Borken (bij Münster)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 3 (ten tijde van het misdrijf 10, 12, 15 jaar)
Dader: haar gescheiden levende echtgenoot (41 jaar)
Op 8 juni 2010 wordt Sabine 's ochtends vroeg voor haar voordeur aangereden door een auto van haar gescheiden echtgenoot. Ze valt met haar fiets op de grond. Hij schiet meerdere malen met een pistool, waarbij hij haar ernstig verwondt. De 12-jarige zoon is getuige van de misdaad.

Daarna slaat de dader op de vlucht, maar geeft zich kort daarna aan bij de politie. Als motief geeft hij jaloezie en gekrenkte eer. De man was al eerder gewelddadig geworden. Een paar maanden eerder had de rechtbank hem verboden het ouderlijk huis te benaderen. Zijn beroep is opgegeven als taxichauffeur.

Sabine ondergaat na het misdrijf een spoedoperatie in het ziekenhuis en overleeft. In november 2010 begint het proces voor de poging tot moord in de rechtbank van Münster. In december wordt de dader veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. De echte naam van het slachtoffer is niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .