Eerwraak verhaal

Saman Abbas
geboren: 2003
gewurgd: 30 april 2021
Woonplaats: Novellara, Italië
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Daders: vader Shabbar Abbas (op het moment van het misdrijf 46 jaar), moeder Nazia Shaheen (47), oom Hasnain Danish (33), neven Nomanulhaq (33) en Ejaz Ikram (28)
De 18-jarige Pakistaanse Saman Abbas wordt sinds 1 mei 2021 vermist. Op beelden van een bewakingscamera, werd ze voor het laatst gezien op een boerderij in de buurt van de stad Regio Amilia in Midden-Italië, waar haar 46-jarige vader Shabbar werkte. De politie zegt dat Shabbar samenspande met Saman's moeder Nazia Shaheen (47), oom Hasnain Danish (33), neven Nomanulhaq (33) en Ejaz Ikram (28) om haar te vermoorden en het lichaam in het veld te begraven.

Eén arrestatie heeft plaatsgevonden. Ikram Ijaz werd op 29 mei in Nimes in Frankrijk gearresteerd op basis van een Europees aanhoudingsbevel en hij is door de Franse autoriteiten op 9 juni aan Italië overgedragen.

Op camerabeelden die door de Italiaanse autoriteiten zijn vrijgegeven, van 29 april, een dag voor de moord, is te zien hoe Ikram Ijaz, zijn oom Danish Hasnain en Samans andere neef Nomanulhaq met schoppen, koevoet en emmer naar de velden gaan, vermoedelijk om een graf te graven.

Hasnain, die het meesterbrein van deze moord zou zijn, en Nomanulhaq zijn nog steeds op de vlucht en de politie is naar hen op zoek. Volgens de politie bevinden Hasnain en Nomanulhaq zich waarschijnlijk ook ergens in Europa, maar hun precieze verblijfplaats is nog onbekend. Intussen zijn de ouders van Saman Abbas naar Pakistan gevlucht.

De politie onthulde dat de zaak teruggaat tot vorig jaar, toen de familie probeerde Saman te dwingen tot een gearrangeerd huwelijk met haar neef in Pakistan. Zij ontvluchtte haar huis nadat zij daarvoor ruzie had gekregen met haar ouders.

Sinds oktober 2020 verbleef Saman in een vluchtelingenkamp onder bescherming van maatschappelijke organisaties. Op 11 april 2021 keerde Saman echter terug naar huis, terug naar haar ouders. De autoriteiten veronderstelden dat ze door haar ouders was overgehaald om naar huis terug te keren.

Ondertussen begon haar familie voorbereidingen te treffen voor haar moord op 26 april 2021. De politie in Italië heeft bewakingsbeelden teruggevonden van 29 april, de dag voordat de autoriteiten denken dat ze is vermoord, waarop volgens hen drie verdachten te zien zijn die rond 19.30 uur met spades, een koevoet en een blauwe tas het veld inlopen in de buurt van het huis van Saman. De drie verdachten waren Hasnain, Nomanulhaq en Ijaz, aldus de politie.

De drie werden twee uur later opnieuw op de bewakingscamera vastgelegd toen ze naar huis terugkeerden.

De volgende dag zou Saman een gesprek tussen haar familie hebben afgeluisterd en haar vriend hebben verteld dat ze samenspanden om haar te vermoorden. Saman had haar vriend naar verluidt geïnstrueerd om binnen twee dagen contact op te nemen met de politie als ze hem geen bericht had gestuurd.

Saman's vriend vertelde aan de Italiaanse krant Gazzetta di Reggio Emiliano dat Saman hem sms'te dat ze haar oom had horen zeggen dat "moord de enige oplossing is voor meisjes die ongehoorzaam zijn aan Pakistan's strenge erecodes".

Op andere camerabeelden, die de politie niet openbaar heeft gemaakt, is te zien hoe de ouders van Saman, Shabbar en Nazia, op 1 mei om negen minuten na middernacht hun dochter meenemen naar de velden achter de boerderij.

Even na 13 minuten keerde het echtpaar terug, waarbij vader Shabbar een rugzak droeg die Saman eerder had gedragen. Saman werd naar verluidt overgedragen aan haar oom Hasnain en neven Nomanulhaq en Ijaz, die in het veld stonden te wachten. Zij zouden haar vervolgens hebben vermoord en haar lichaam ergens in het veld hebben begraven, aldus de politie.

Shabbas en Nazia vertrokken vervolgens naar Pakistan, naar verluidt om een zieke neef te bezoeken, terwijl Ijaz naar Europa ging. Hasnain keerde terug naar huis en verbleef bij Saman's 16-jarige broer.

Toen de politie naar Saman's huis ging om haar te zoeken, troffen zij oom Hasnain en Saman's broer in het huis aan. De politie hield de broer vast en liet de oom gaan. Tijdens het verhoor vertelde de broer van Saman over zijn vermoedens dat Hasnain de moord op zijn zus had georkestreerd met de hulp van zijn familie en neven.

De jongen beweert dat de hele familie bang was voor Hasnain, die volgens hem zijn zus heeft gewurgd met de dood tot gevolg. Hij beweerde de ruzie te hebben gehoord op de avond dat zijn zus verdween. Op basis van de getuigenis van de tiener heeft de Italiaanse politie nu arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de familie op verdenking van moord met voorbedachten rade.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .