Eerwraak verhaal
geboren: 1988
doodgestoken: 26 mei 2007
Woonplaats: München
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Tunesië
Kinderen: geen
Dader: haar echtgenoot Aimen, Tunesisch onderdaan, 24 jaar oud op het ogenblik van het misdrijf, sinds een jaar in Duitsland
Sandra is niet uitgehuwelijkt, en ze komt ook niet uit een moslimland. Zij is afkomstig uit München en verkeert (voor zover men dat van buitenaf kan beoordelen) in heel normale, goede omstandigheden. Toen zij 17 was, werd zij op vakantie in Tunesië verliefd op een entertainer en een kapper. Hij komt naar München, ze trouwen en wonen bij Sandra's ouders in de wijk Milbertshofen in München.
Spoedig zijn er problemen. Aimen pest zijn jonge vrouw. Het gaat over uitgaan, afstuderen, vrienden en vriendinnen, kleren, toekomstplannen en zo.
Vanwege de voortdurende ruzies neemt Sandra haar intrek in een flat die onder toezicht staat van het Bureau Jeugdzorg in het stadsdeel Lehel in München. Haar man blijft bij haar ouders.
Terwijl Sandra haar eindexamen viert met vriendinnen, overvalt Aimen haar op weg naar huis. Op 26 mei 2007 steekt hij zijn echtgenote in de gang meer dan twintig keer en snijdt haar hals en keel door.
Na het misdrijf vluchtte de Tunesiër, maar werd korte tijd later gepakt. Als motief zegt hij: "Ze heeft me mijn eer ontnomen. Ze verdiende het niet op een andere manier." In de loop van het onderzoek verklaart Aimen echter iets anders: Zijn bijna zestigjarige schoonmoeder had hem seksueel geïntimideerd. Een krant meldt zelfs getuigen die beweren de twee te hebben zien zoenen.
Het gebeurt echter telkens weer dat eerwraakmoordenaars opscheppen over vermeende bijkomende liefdesaffaires. In de zaak van 2007 in Mönchengladbach beweerde de dader een relatie te hebben met vier zussen van zijn ex-vrouw Rukiye, die werd vermoord. Soms had hij parallelle relaties met meer dan vijftig vrouwen. In dit opzicht is voorzichtigheid geboden. Waarom de man na de scheiding bij zijn schoonfamilie kon blijven wonen, moet echter nog worden opgehelderd. In december 2007 diende het openbaar ministerie van München een aanklacht in. In maart 2008 wordt Aimen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw. De bijzondere ernst van zijn schuld staat vast, zodat hij niet na 15 jaar kan worden vrijgelaten.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord